En gruppe beboere i Gl. Rye tog i 1993 initiativ til at skabe en fælles energi- og miljørigtig varmeforsyning i Gl. Rye, og kunne i efteråret 1993 nedsætte en arbejdsgruppe.
Efter en stor arbejdsindsats fra arbejdsgruppen kunne der den 27. april 1995 afholdes stiftende generalforsamling i Rye Kraftvarmeværk A.m.b.A. Efterfølgende gik den etablerede bestyrelse i arbejdstøjet for at etablere et naturgasfyret kraftvarmeværk.
Detailprojekteringen af værket, ledningsnet og husinstallationer blev udarbejdet af ingeniørfirmaet COWI, og efter afholdt licitation i sommeren 1995 kunne arbejdet igangsættes. De første brugere modtog varme fra en midlertidig varmecentral december 1995 og i februar 1996 overtog motorerne produktionen samtidig med levering af strøm til Galten Elværk. Ultimo maj 1996 har de 11 involverede firmaer og forsyningsselskaber med stor succes afsluttet anlægsarbejderne og indvielsen blev markeret den 14. juni 1996.
Anlægsbeskrivelse
Rye Kraftvarmeværk er opstået som et såkaldt “barmarksprojekt”, d.v.s. at der er udført et komplet fjernvarmesystem bestående af central, ledningsnet og husinstallationer. Forbrugerne har fået nedlagt eksisterende varmeproduktionsanlæg, primært oliefyr, og i stedet installeret en varmeunit.
Kraftvarmeværket i byens sydvestlige udkant består af 2 naturgasdrevne 12 cylindrede forbrændingsmotorer, med tilhørende el-generatorer og varmeveksler-moduler. I disse overføres motorvarmen og varmen fra udstødningsgassen til fjernvarmevandet. Som reserve for motorerne er installeret en varmekedel, som fyres med naturgas. Varmen er således altid sikret.
Motorerne kører på fuld ydelse i de perioder af døgnet, hvor elprisen er højest. Eventuel overskydende varme lagres i en akkumuleringstank. I de perioder hvor el-prisen er lav, er motorerne stoppet og fjernvarmeforbrugerne forsynes med varme fra akkumuleringstanken.
El-produktionen optransformeres fra 400 V til 10.000 V af en transformator og føres via højspændingskabel til Horsensvej, hvor den tilsluttes højspændingsnettet.
Motorerne er udstyret med tubolader og ladeluft- køler, som giver gas/luftblandingen et bestemt temperatur- og trykniveau inden den føres ind i de 12 cylindre. Forbrændingen sker ved det såkaldte leanburn princip, som giver en meget lav miljøforurening.
Bygningen
Ved udformning af bygningen er der ved form, farve og materialevalg søgt at tage mest mulig hensyn til områdets natur og karakter.
Ligeledes er der ved projekteringen taget hensyn til bygningens energiforbrug. Kedelafdelingen er udført med naturlig ventilation og motorrummene er uden isolering i ydervægge for ikke at bruge unødvendig energi på ventilering af motorerne.
Varmetabet fra akkumuleringstanken, der er indbygget i bygningen, bidrager til opvarmning af serviceafsnittet, og samtidig bliver varmetabet fra tanken mindre.