Om fem år giver store varmepumper lige så billig varme som træflis
Artikel fra Dansk Fjernvarme:
Mange naturgasfyrede decentrale kraftvarmeværker skranter på grund af høje gaspriser og afgifter. De skotter længselsfuldt efter billigere, biomasse-fyrede alternativer. Ikke mindst når et særligt tilskud, kaldet grundbeløbet, forsvinder i 2018.
Men ifølge nye beregninger analyseafdelingen hos brancheorganisationen Dansk Energi viser, at der måske er et andet alternativ.
»Beregningerne viser, at store varmepumper i løbet af de næste fem år vil kunne producere fjernvarmen til samme pris som fliskedler. Det skyldes den ny forsyningssikkerhedsafgift på biomasse og en dalende afgift på el til opvarmning,« siger analysechef hos dansk Energi, Peter Meibom.
Resultatet forudsætter ligeledes, at elprisen ikke stiger nævneværdigt.
I dag kan kun 35 navnegivne gasfyrede kraftvarmeværker med særlig dyr varme få lov at skifte over til biomasse-kedler. Andre kraftvarmeværker skal blive ved med bruge naturgas, selv om vindmøller og tysk kulkraft i dag udkonkurrerer kraftvarme baseret på naturgas. Derfor producerer de decentrale stort set kun varme ? men på naturgas, som de er tvunget til.
Analysen viser også, at der er god selskabsøkonomi i flisfyrede kraftvarmeanlæg for de større kraftvarmeværker med et stort varmegrundlag, ikke mindst fordi elproducerende anlæg på biomasse fortsat får 15 øre pr. produceret kWh.
Rapportens analyser viser, at der er den bedste selskabsøkonomi i varmepumper, flisfyrede kedler og kraftvarmeværker.
En rundspørge fra Grøn Energi blandt Dansk Fjernvarmes medlemmer med decentral kraftvarme viser, at over halvdelen af de 250 værker endnu ikke har besluttet sig til, hvad der skal ske, når det nuværende anlæg er slidt ned. Kun 21 pct. af værkerne har positivt besluttet at levetidsforlænge anlægget, mens 27 pct. allerede har besluttet at dreje nøglen om, når værket ikke kan holde mere.
En ny opgørelse viser, at der i dag er 20 eldrevne varmepumper installeret eller på vej i fjernvarmesystemer – heraf 12 med en effekt over 1 MW.