Nyt fra indvielsen af projektet
Indvielse – Rye Kraftvarmeværk – mandag, den 2. marts
Formandens tale:
Miljøminister Kirsten Brosbøl, Borgmester Jørgen Gaarde – mine damer og herrer:
På bestyrelsens vegne byder jeg jer alle hjertelig velkommen til indvielsen af vores nye energianlæg her hos Rye Kraftvarmeværk.
Det er en fornøjelse, at så mange har fundet vej til vores kraftvarmeværk i dag – og vi ser frem til endnu flere besøgende på vores åbent- hus arrangement
den 20. marts. Og vi takker for, at Kirsten Brosbøl og Jørgen Gaarde har taget sig tid til at forestå indvielsen i dag.
Men inden vi skrider til den formelle indvielse, vil jeg lige sige et par ord om vores projekt.
Bestyrelsen for Rye Kraftvarmeværk har løbende arbejdet med initiativer, der kan medvirke til en billiggørelse af varmen i Gl. Rye. Det nye anlæg er imidlertid det mest omfattende initiativ siden værkets etablering. Og der skal ikke herske tvivl om, at bestyrelsens overordnede mål med projektet er på én gang at billiggøre fjernvarmen i Gl. Rye og samtidig gøre den mere miljørigtig.
Derfor har det også været meget tilfredsstillende for bestyrelsen at erfare en flot opbakning til projektet fra forbrugerne. Dette har både været tilfældet ved den generalforsamling, hvor bestyrelsens indstilling blev godkendt – men også i løbet af anlægsfasen.
Det forholder sig således, at vi her på værket – indtil for kort tid siden – har været lovmæssigt bundet til at bruge naturgas som brændsel.
På det allerseneste er der så åbnet op for, at værker som Rye Kraftvarmeværk må fyre med f.eks. flis og træpiller. Denne lempelse er indført for at hjælpe en udvalgt kategori af kraftvarmeværker til en billigere varmeproduktionspris.
Men allerede inden denne mulighed opstod for vores værk var bestyrelsen langt i forberedelserne til et projekt, der – til forskel for et biomassefyret værk – sikrer en interaktion mellem el- og fjernvarmesektoren og som sikrer en flerstrenget produktionsteknologi for Rye Kraftvarmeværk.
De 2 eksisterende motoranlæg, der producerer såvel varme som elektricitet skal fortsat være i drift, når elprisen, der varierer time for time, er høj.
Hermed optimeres indtjeningen ved salg af elektricitet. El-prisen er typisk høj når el-produktionen i Danmark er mindre end forbruget bl.a. når vindmøllerne i vindfattige perioder ikke producerer så meget.
Omvendt skal det strømforbrugende varmepumpeanlæg, der udnytter varmeenergien i grundvandet køre, når elprisen er lav. Det sker så typisk, når vindmøllerne og andre el-producenter producerer mere elektricitet, end der er behov for. På denne måde er det samlede koncept med til at stabilisere el-systemet: Når der er for lidt el i systemet starter motorerne og producerer el – og når der omvendt er for meget el i systemet starter varmepumpen, der netop forbruger elektricitet – og vel at bemærke hovedsagelig grøn elektricitet produceret på vindmøller.
Solvarmeanlægget supplerer de nævnte produktionsteknologier ved helt forureningsfrit – og meget billigt – at producere varme, når vejret tillader det. Det vil i princippet betyde, at en meget stor del af varmebehovet i sommerhalvåret bliver dækket via solvarme.
Som backup til de nævnte produktionsanlæg bibeholdes en naturgaskedel, der automatisk starter op, hvis der er akut mangel på varme.
Det er første gang i Danmark, at kombinationen grundvands-varme og solvarme ser dagens lys. Og der er da også udvist projektet stor interesse fra flere sider. Dette skyldes ikke mindst, at projektets koncept er som skræddersyet til mindre decentrale kraftvarmeværker som Rye Kraftvarmeværk.
Samtidig er det vigtigt at slå fast, at konceptet i den grad forfølger de mål, der er formuleret af Regering og Folketing om en udfasning af fossile brændsler til fordel for vedvarende energiteknologier og ikke mindst om udvikling af nye koncepter og nye teknologier, der understøtter de langsigtede mål og som på en intelligent måde bruger noget af den vindmølleproducerede elektricitet.
Ligeledes tilgodeses Skanderborg Kommunes målsætning om nedbringelse af CO2 udledningen.
Netop derfor er vi i bestyrelsen glade for den økonomiske støtte og anerkendelse vi har modtaget til projektet fra Energistyrelsens EUDP-midler og Region Midtjyllands Fjernvarme Vækst-program. Det vil vi gerne benytte lejligheden til at takke for.
Jeg vil afslutningsvist sige vores samarbejdspartnere i projektet tak for et godt og konstruktivt samarbejde. Da projektet som nævnt er et udviklingsprojekt, har der været et udtalt behov for at tænke nyt og for den enkelte deltager i projektet at tænke ”ud af boksen” og ikke udelukkende forholde sig snævert til sin egen entreprise. Det krav har i levet op til og tak for det!
Også tak til myndigheder – herunder Skanderborg Kommune – for samarbejdet omkring allehånde tilladelser. Også i har haft en udfordring i at forholde sig til et projekt, der ikke før er prøvet i Danmark.
Bestyrelsen både håber og tror, at det nye anlæg vil leve op til vores forventninger og give anledning til en langsigtet sikring af fjernvarmeproduktionen i Gl. Rye – vel at bemærke til en fornuftig pris.
Se billeder fra indvielsen HER
Og se miljøministerens interview til TV2 Østjylland – HER