Fjernvarmeprisen i Gl. Rye stiger
Fjernvarmeprisen i Gl. Rye stiger med 30 procent
På baggrund af de seneste måneders stigende el- og gaspriser er Rye Kraftvarmeværk
pr. 1. maj nødsaget til at hæve den gennemsnitlige varmepris med 30 procent.
Det oplyser bestyrelsen.
Fjernvarmen i Gl. Rye er baseret på 75-80 procent moderne CO2-neutral varmepumpedrift med naturgas kedel som lejlighedsvis backup. Denne kombination har indtil for nylig medført varmepriser under landsgennemsnittet, men det nuværende energimarked kræver nu en beklagelig prisstigning, har bestyrelsen måttet sande:
“Vi har besluttet at fordoble forbrugsbidraget fra kr. 200,- til kr. 400,- excl. moms pr. MWh. Men da prislejet i højere grad er baseret på et fast effektbidrag, bliver den gennemsnitlige stigning “kun” på cirka 30 procent,” forklarer værkets formand, Søren Frandsen.
Prisen på naturgas er femdoblet i forhold til samme tid sidste år på grund af en kombination af tomme lagre og øget forbrug i forbindelse med den gradvise corona-genåbning. Elprisen er tredoblet, fordi den delvist følger gasprisen, og fordi vandkraftværkerne nordpå har underpræsteret grundet fald i nedbør.
“Beslutningen er trist, men nødvendig. For at illustrere stigningen kan vi tage udgangspunkt i det såkaldte ‘standardhus’ på 130 kvm. med et årligt forbrug på 18,1 MWh. Her vil prisen om året stige fra cirka kr. 15.000 til kr. 19.500” uddyber formanden.
Et træls bump på vejen
Den øgede fjernvarmepris er en kæmpe streg i regningen for bestyrelsen, som i de senere år har haft øjnene stift rettet mod CO2-regnskabet:
“Gennem vores overgang fra 100 procent gasdrift til 75-80 procent varmepumpe- og solvarmedrift har vi opnået en stor prisnedsættelse over de seneste syv år. Disse prisstigninger er derfor et møgirriterende bump på vejen. Vi er dog stadig væsentligt under prisen for olie- og el baseret varme – samt ikke mindst under prisniveauet fra før varmepumpen og solvarmeanlægget blev sat i drift,” pointerer Søren Frandsen.
Værket blev rådet til at fravælge flis fyring i starten af 2010’erne, da der skulle omlægges til klimavenlig drift.
“Vi droppede biomasse for at undgå lastbiler med flis ned gennem byen, og fordi vi ikke anser biomasse for CO2-neutral energi. Varmepumpedriften var og er en grønnere løsning, men her og nu desværre en dyrere løsning. Vores mål er dog stadig at komme helt af med naturgassen og blive 100 procent CO2-neutrale,” fastslår Søren Frandsen.
Bestyrelsen og dens rådgivere monitorerer konstant gas- og elpriserne og vil justere priserne tilbage til landsgennemsnittet, og gerne under, i det øjeblik, det bliver muligt.
Yderligere oplysninger:
Kontakt formand Søren Frandsen, soeren.krarup.frandsen@gmail.com, 60 66 80 96