Fjernvarmeprisen ikke på vej mod himmelflugt!
Takket være omstillingen til en drift, der primært er baseret på grundvandsvarmepumpe og solvarme, har Rye Kraftvarmeværk bragt varmepriserne ned på et væsentligt mere spiseligt niveau end tidligere. Senest blev det dog til en mindre stigning, og på byens Facebook-gruppe har der efterfølgende været luftet frygt for, at der skulle være voldsomme prisstigninger på vej.
Af Ole Jeppesen – artikel fra Aktuelt i Gl. Rye
Bestyrelsesformand for Rye Kraftvarmeværk, Søren Frandsen, har selv fulgt den offentlige debat indgående og maner nu til besindelse:
”Virakken bunder i det kommende farvel til grundbeløbet. Grundbeløbet er et offentligt tilskud, som alle decentrale kraftvarmeværker i Danmark har modtaget siden 2004 for at stille el-kapacitet til rådighed for det samlede elnet – og som i Rye Kraftvarmeværks tilfælde beløber sig til cirka 2 mio. kroner årligt. Tilskuddet bortfalder fra 2019, og hvis der ikke bliver opstillet modforanstaltninger, ender hele regningen ganske rigtigt hos forbrugerne,” medgiver han.
Dette scenarium bliver dog aldrig virkelighed, fastslår formanden:
”Der er allerede fra Christiansborg indført en lempelse af elvarmeafgiften, som fremadrettet giver os en årlig besparelse på 500.000 kroner. Altså er en fjerdedel af problemet allerede elimineret takket være vores varmepumpe. Vi og vores brancheforening er overbevist om, at der vil komme yderligere politiske indgreb, som vil lette de økonomiske udfordringer for værkerne,” siger Søren Frandsen.
Ministeriet har øje på problemet
I et brev til Aktuelt i Gl. Rye skriver energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V):
”Jeg vil godt understrege, at grundbeløbets ophør og dets konsekvenser ligger mig meget på sinde. Når elvarmeafgiften nedsættes, vil varmepumper blive betydeligt mere rentable. Derudover er det også regeringens målsætning at fjerne de produktionsbindinger, som mange varmeværker i dag er underlagt.”
I første omgang handler det om muligheden for at afskaffe kraftvarmekravet [kravet om, at værket både skal kunne producere varme og el] og brændselsbinding til naturgas.
”Alt i alt er det et område, hvor vi har sat mange initiativer i gang, og hvor vi som led i forberedelse af regeringens energiudspil ser på, om der er brug for mere,” slutter ministeren.
Lokale initiativer blødgør overgangen
Bestyrelsen for Rye Kraftvarmeværk har i flere år arbejdet med en række initiativer, som vil gøre driften endnu mere effektiv og rentabel.
”Vi har ansøgt om tilladelse til etablering af ekstra to grundvandsboringer, én boring til yderligere fossilfri energiproduktion [giver ekstra besparelser via endnu mindre forbrug af naturgas] og én ekstra boring som drifts-backup. Vi undersøger også, om der er fornuft i at indkøbe en decideret el-varmepatron,” siger Søren Frandsen.
Og listen fortsætter:
”Vi søgt og fået tilsagn om økonomisk støtte fra Energistyrelsen til rådgivning og undersøgelse af værket for at afklare, om der er yderligere, vi kan ændre for at få en bedre økonomi. I samme ombæring vil vi fastslå, om vi skal sælge vore gasmotorer for at spare på service og forsikring,” oplyser Frandsen.
Samtidig er værkets oprindelige hovedlån snart betalt ud, hvilket også vil give en positiv virkning på økonomien. Alt i alt står barometernålen lige mellem ”Foranderligt” og ”Smukt”, konkluderer formanden:
”Vi forventer yderligere hjælp fra politikerne, men kan også selv gøre en masse. Vi er fortrøstningsfulde, idet vi nærmer os et optimalt justeret og dimensioneret varmeværk, som i tilgift er stedsegrønt!”