Artikel fra Aktuelt i Gl. Rye – August
PRISFALD PÅ FJERNVARMEN
Rye Kraftvarmeværk har efter to år med prisstigninger omsider kunnet sænke taksterne. Årsagen skal findes i indbringende salg af el samt udnyttelse af regnskabstekniske fordele.
Bestyrelsen for Rye Kraftvarmeværk A.m.b.a. har været i gang med den store kugleramme. Resultatet er en gennemsnitlig prisnedsættelse på 8,25 procent gældende fra 1/7. I runde tal betyder det, at et standardhus på 130 kvm. med et årsforbrug på 18,1 MWh nu årligt koster kr. 17.800,- inkl. moms at opvarme mod kr. 19.400,- året før.
Prisniveauet er næsten en tredjedel lavere end ’skræk-årene’ 2008 og 2013. Dermed går det atter den rigtige vej i jagten på at nærme sig landsgennemsnittet, som senest lå på kr. 13.080,- inkl. moms for et års opvarmning af føromtalte standardhus.
”Vi er godt tilfredse med at have redet stormen af efter bortfaldet af det grundbeløb, som vi tidligere modtog for at stå til rådighed med forsyningskapacitet for elnettet. Kombineret med et godt elsalg i årets løb og forlænget afskrivning på vores grundvandsvarmepumpe gav det mulighed for en pæn takstnedsættelse,” siger Søren Frandsen, formand for bestyrelsen i Rye Kraftvarmeværk.
Grøn teknologi med slidstyrke
Den forlængede afskrivning på varmepumpeanlægget, som blev indviet i 2015, bunder i, at der nu er et bedre erfaringsgrundlag med denne type installation og tillid til, at anlægget vil holde i længere tid end først estimeret. Derfor kan afskrivningsposten i budgettet reduceres, hvilket giver lavere udgifter og altså plads til takstnedsættelser.
”Det er rart at konstatere, at teknologien er driftssikker. Vi var jo ’firstmovers’ i den grønne energiomstilling og etablerede en grundvandsvarmepumpe som det første kraftvarmeværk herhjemme. Vi reducerede med et snuptag vores CO2-udledning med cirka 75 procent i forhold til tidligere. Men at være foregangsværk er en udsat position, og blandt andet derfor har vi været nødt til gå med livrem og seler i et par år,” forklarer formanden.
”Lige nu er 85 procent af produktionen fossilfri, men vi vil gerne være endnu grønnere. Derfor overvejer vi blandt andet, om det kan svare sig at tilkoble en luft til vand-varmepumpe,” uddyber Søren Frandsen.
Kapacitet til flere forbrugere
398 forbrugere er lige nu samlet under Gl. Ryes grønne varmelampe – svarende til næsten to tredjedele af husstandene. Der er dog stadig plads til flere omkring bordet:
”Vores anlæg har fortsat kapacitet til flere forbrugere. Som statistikken viser, er der f.eks. god grund til at vælge fjernvarmen, hvis man er nuværende oliefyrs- eller elvarmeforbruger. Jo flere vi er i varmefællesskabet, jo flere er vi også om de faste udgifter – og det fører til endnu lavere priser,” konkluderer Søren Frandsen.